ANB

Administrator
Beheerder
Berichten: 25
Lid geworden op: 27 dec 2013 20:55

ANB

Bericht door Administrator »

Wie is ANB?

Afbeelding Het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB), een agentschap van de Vlaamse overheid, werkt elke dag aan het behoud, de bescherming en de ontwikkeling van natuurgebieden, bossen en parken.

De missie van het Agentschap voor Natuur en Bos is: ‘Meer, beter en samen.’

Het Agentschap voor Natuur en Bos werkt samen met veel verschillende partners en creëert zo een groter draagvlak voor natuur. De deur staat open voor iedereen: van een grote multinational die bomen wil planten tot een lokale jeugdbeweging die in een stukje natuur wil kamperen.

Het Agentschap voor Natuur en Bos is de grootste groenbezitter in Vlaanderen. Het beheert 42.300 hectare eigen bossen, natuurgebieden en domeinen. Aangezien het agentschap ook anderen helpt bij het beheren van hun domeinen, beheert het agentschap in totaal zo'n 75.000 hectare bos of natuurgebied.

Het Agentschap voor Natuur en Bos staat dus duidelijk met zijn twee 'botten' op het terrein. Die terreinkennis en ervaring vormen belangrijke pijlers om het beleid te helpen voorbereiden.

Missie en visie

Missie Agentschap voor Natuur en Bos

Het Agentschap voor Natuur en Bos staat in voor het beleid, het duurzaam beheren en versterken van natuur, bos en groen, samen met alle partners.

Visie Agentschap voor Natuur en Bos

Het Agentschap voor Natuur en Bos streeft naar meer natuur, bos en groen in Vlaanderen

Het agentschap heeft niet alleen als doel om de huidig aanwezige natuur in Vlaanderen in stand te houden en te beschermen, maar ook om die verder te ontwikkelen. Meer natuur betekent ook het herstellen van natuur die in het verleden verloren is gegaan. Daarnaast is het ook nodig om nieuwe natuur en parkgebieden te ontwikkelen.

Het Agentschap voor Natuur en Bos streeft naar betere natuur, bos en groen in Vlaanderen

Streven naar beter betekent dat het agentschap gaat voor een duurzaam beheer van natuur, bos en groen. Het doel hierbij is tegemoetkomen aan de natuurgerichte milieukwaliteit en aan de maatschappelijke noden van de huidige en toekomstige generaties.

Het Agentschap voor Natuur en Bos plaatst natuur, bos en groen midden in de maatschappij

Midden in de maatschappij geeft aan dat het agentschap werkt aan een wisselwerking met de maatschappij met betrekking tot de thema’s natuur, bos en groen. Het Agentschap voor Natuur en Bos staat met zijn beleid en werking ten dienste van de maatschappij, maar spoort die maatschappij ook actief aan om zich in te zetten voor meer en betere natuur, bos en groen. Zo geeft het agentschap niet enkel subsidies aan particulieren of organisaties, maar zoekt ze ook actief naar vormen van samenwerking. Verder doet het Agentschap voor Natuur en Bos er alles aan om de natuur zo dicht mogelijk bij de mensen te brengen. Dat betekent dat we domeinen openstellen, bezoekerscentra exploiteren en allerlei campagnes organiseren met een veelheid aan partners.


Kaart ANB

Klik hier voor een kaart waarop alle natuurgebieden te zien zijn die onder beheer staan van ANB. Hier kun je via coördinaten of plaatsnaam zoeken wie de contact persoon van een bepaald gebied is waar je een cache wilt plaatsen.


ANB en geocaching

Zoals je weet, mag je in bossen en natuurreservaten de toegankelijke wegen en paden niet verlaten ter bescherming van de fauna en flora. Uitzonderingen zijn mogelijk op basis van een goedgekeurde toegankelijkheidsregeling of met een specifieke machtiging van het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB). Het plaatsen en zoeken van caches beperken tot de wegen is echter weinig zinvol. Vandaar dat we dit wel mogelijk maken tot een afstand van 3 meter van de rand van de weg als je een eenvoudige toestemming van de eigenaar of beheerder hebt. Eenzelfde toestemming volstaat voor caches in de ‘vrij toegankelijke zones’. Die zones vind je terug in de goedgekeurde toegankelijkheidsregelingen.

Ben je niet zeker of je cache in een ANB-domein gelegen is?

Ben je niet zeker of de cache in een domein van het ANB of in een openbaar bos beheerd door ANB gelegen is? Meld dan eerst je cache aan via opencaching.be (.nl of .lu). Die voert een controle uit op de ligging ervan. Als de cache gelegen is in een domein van ANB of een bos waar het ANB technisch beheer voert, dan wordt de cache gecontroleerd op een toestemming van het ANB of van de openbare beheerder. Indien die toestemming niet is toegevoegd, dan ontvangt de cacher een bericht van het OC-team met de vraag een toestemming aan te vragen bij het ANB via e-mail. Indien nodig zal het ANB de aanvraag doorsturen naar de desbetreffende openbare beheerder.

Weet je zeker dat je cache in een ANB-domein gelegen is?

Als je zeker bent dat de cache gelegen is in een domein van het ANB of een domein dat onder technisch beheer valt van het ANB, dan kun je onmiddellijk een toestemming aanvragen. Als de toestemming wordt verleend, kun je die toevoegen bij je aanmelding op opencaching.be (.nl of .lu).

Hoe vraag ik een toestemming aan?

In beide situaties stuur je een e-mail met onderstaande gegevens naar de regiobeheerder.

• Je naam
• Je nickname
• Je contactgegevens
• Je gsm-nummer
• Type cache (indien al aangemeld bij OC)
• Eventuele coördinaten van het startpunt van de cache: (+ foto van de parking i.v.m. verkeershinder)
• Eventueel het aantal tussenpunten en de bijbehorende coördinaten: (+ foto van de tag of andere constructie)
• Coördinaten van de cache/eindpunt: (+ foto van de cache en de cacheplaats)
• Code cache (indien al aangemeld bij OC)
• Naam cache
• Beschrijving van de cache
• Beschrijving van de wijze van plaatsing
• Een ‘print screen’ van de kaart met alle punten (beginpunt/tussenpunten/eindpunt)

Klik hier voor de gegevens van alle contactpersonen van Vlaanderen.
Plaats reactie