Informatie

Administrator
Beheerder
Berichten:25
Lid geworden op:27 dec 2013 20:55
Informatie

Bericht door Administrator » 15 okt 2014 10:28

Afbeelding

12 Landschappen met één doel

Afbeelding toevoegen Met ruim 100.000 hectare vol natuur en landschap behoren de 12 Landschappen tot de grootste natuurbeheerders van Nederland. 12 Particuliere natuurbeschermingsorganisaties, in elke provincie één. Ieder met een eigen karakter, maar allemaal met hetzelfde doel: het beschermen van natuur, landschap en cultureel erfgoed bij u in de buurt.

Website


Missie / Doelstellingen

De 12 Landschappen ondersteunt en behartigt de belangen op bovenprovinciaal niveau van de 12 provinciale Landschappen, om daarmee bij te dragen aan de realisering van hun doelstellingen. Zij doet dit door als een vraaggestuurde, professionele organisatie te opereren.


Kernactiviteiten

De 12 provinciale Landschappen zetten zich in voor het behoud van natuur, landschap en cultuurhistorie in de eigen provincie. Drie uitgangspunten hierbij zijn het verhogen van de natuurkwaliteit, het vergroten van het draagvlak voor natuur en cultuurhistorie, alsmede de realisatie van de Ecologische Hoofdstructuur, het aaneengesloten netwerk van natuurgebieden in Nederland. Essentieel hierbij is dat de provinciale Landschappen autonome organisaties met een eigen identiteit zijn. De verankering in de provincie vormt samen met de eigen culturele kleur de onafhankelijke organisaties die zij zijn. De provinciale Landschappen beheren in totaal meer dan 700 natuurgebieden (95.000 hectare) en worden gesteund door meer dan 285.000 beschermers.


Onderdeel van andere netwerken

De 12 landschappen werkt nauw samen met andere organisaties op het gebied van natuur en landschap.

Administrator
Beheerder
Berichten:25
Lid geworden op:27 dec 2013 20:55

1. It Fryske Gea

Bericht door Administrator » 15 okt 2014 10:30

Afbeelding Fryslân is rijk bedeeld met prachtige natuur. De unieke wadden, de kleurige graslanden, de meren en plassen, de moerassen, de paarse heide, de bossen. Fryslân is dan ook de provincie met de meest gevarieerde natuur van Nederland. It Fryske Gea zet zich in voor de Friese natuur. Dat doet zij al sinds 1930. Een goed leefmilieu voor mens, plant en dier staat daarbij voorop. Dat betekent rust, ruimte, schone lucht en gezond water.

It Fryske Gea beheert momenteel meer dan vijftig verschillende natuurgebieden - met een totale oppervlakte van ca. 19.880 hectare - verspreid over de hele provincie. Van het prachtige waterrijke natuurgebied de Alde Feanen (Nationaal Park in oprichting) tot het Rysterbosk, het Ketliker Skar, de Waarden langs de IJsselmeerkust, de Bakkefeansterdunen en 't Oerd op Ameland.

Website

Administrator
Beheerder
Berichten:25
Lid geworden op:27 dec 2013 20:55

2. Het Groninger Landschap

Bericht door Administrator » 15 okt 2014 10:33

Afbeelding Stichting Het Groninger Landschap, opgericht in 1936, bezit en beheert ruim 7.900 hectare natuur in de provincie Groningen. De natuur krijgt in deze gebieden nieuwe kansen. Het Groninger Landschap beschermt deze gebieden, tracht ze te bewaren en waar mogelijk te herstellen. Het eigen karakter van het Groninger land blijft zo behouden. Een voorbeeld is het Dollardgebied, waar u vele wadvogels kunt bezichtigen vanuit een vogelkijkhut of het Zuidlaardermeer, waar nieuwe moerasgebieden ontwikkeld worden.

Website

Administrator
Beheerder
Berichten:25
Lid geworden op:27 dec 2013 20:55

3. Het Drentse Landschap

Bericht door Administrator » 15 okt 2014 10:34

Afbeelding Waar u ook woont in Drenthe, u bent nooit ver van één van de schitterende natuurgebieden van de Stichting Het Drentse Landschap. De Stichting beheert zo'n 7.594 hectare natuur en cultuurlandschap,verdeeld over 34 terreinen.

Eén van die terreinen is bijvoorbeeld het Hijkerveld, waar een schaapskudde er mede voor zorgt dat de Drentse hei behouden blijft. Naast heidevelden, vennen, beekdalen, bossen, graslanden en akkers beheert het Landschap ook monumentale boerderijen en kleine monumenten.

Website

Administrator
Beheerder
Berichten:25
Lid geworden op:27 dec 2013 20:55

4. Het Flevo-landschap

Bericht door Administrator » 15 okt 2014 10:37

(met speciale geocachingpagina voor toestemming)

Afbeelding Het Flevo-landschap, het jongste provinciale Landschap (1986), is dé natuurbeschermingsorganisatie voor Flevoland en stelt zich ten doel om waardevolle natuurgebieden, bossen en landschapselementen aan te kopen, te beheren en verder te ontwikkelen. Het Flevo-landschap heeft ruim 4.700 hectare in eigendom en beheer, waaronder de Lepelaarplassen (wetland), Schokland (Unesco Werelderfgoed) en, niet te vergeten, Natuurpark Lelystad (wildpark met onder andere elanden, wisenten en bevers).

Website
geocaching pagina

Administrator
Beheerder
Berichten:25
Lid geworden op:27 dec 2013 20:55

5. Landschap Overijssel

Bericht door Administrator » 15 okt 2014 10:40

(met speciale geocachingpagina voor toestemming)

Afbeelding Landschap Overijssel is een jonge organisatie, ontstaan uit een fusie van Het Overijssels Landschap en Landschapsbeheer Overijssel. Beide zetten zich al jaren in voor natuur en landschap in de provincie. Het beheer van natuurterreinen behoort tot het dagelijks werk van Landschap Overijssel. Maar tot hun takenpakket behoort ook het ondersteunen van overheden, vrijwilligersgroepen,agrariërs en andere particulieren bij hun zorg voor het landschap, bij elkaar meer dan 5.100 hectare.

Website
zelf-een-geocache-plaatsen

Administrator
Beheerder
Berichten:25
Lid geworden op:27 dec 2013 20:55

6. Geldersch Landschap en Kasteelen

Bericht door Administrator » 15 okt 2014 10:42

Afbeelding Omdat Gelderland niet vanzelf zo mooi blijft, koopt en onderhoudt Stichting Geldersch Landschap en Geldersche Kasteelen waardevolle landgoederen, bossen en andere natuurterreinen. Sinds de oprichting heeft de Stichting al meer dan 100 terreinen veiliggesteld, samen meer dan 11.134 hectare. Hieronder zijn uitgestrekte bosgebieden zoals de Loenermark, heidevelden waaronder de Tongerense Heide, stuifzanden als het Wekeromse Zand, beekdalen op Staverden en uiterwaarden zoals Neerijnen.

Website

Administrator
Beheerder
Berichten:25
Lid geworden op:27 dec 2013 20:55

7. Het Limburgs Landschap

Bericht door Administrator » 15 okt 2014 10:44

(met speciale geocachingpagina voor toestemming))

Afbeelding Limburg is volgens velen één van de mooiste provincies van Nederland. Stichting Het Limburgs Landschap is al sinds 1931 actief bij het beschermen van de Limburgse natuur en cultuur. In totaal is nu al meer dan 7.654 hectare veiliggesteld. Ruim 50 natuurgebieden worden beschermd door Het Limburgs Landschap. De gebieden van Het Limburgs Landschap liggen verspreid over de hele provincie.

Website
http://www.limburgs-landschap.nl/geocache

Administrator
Beheerder
Berichten:25
Lid geworden op:27 dec 2013 20:55

8. Het Brabants Landschap

Bericht door Administrator » 15 okt 2014 10:45

Afbeelding Het Brabants Landschap vecht sinds 1932 voor het behoud van echte Brabantse natuur. De Stichting bezit al zo'n 16.530 hectare natuurgebied die het op basis van zorgvuldig opgestelde beheers- en inrichtingsplannen beheert en ontwikkelt. De terreinen worden niet alleen beheerd en behouden voor de natuurwaarden en de planten en dieren die er voorkomen; ook omdat ze van historisch belang zijn. Het Brabants Landschap zet wandelroutes uit, organiseert excursies en geeft een natuurtijdschrift uit.

Website

Administrator
Beheerder
Berichten:25
Lid geworden op:27 dec 2013 20:55

9. Het Zeeuwse Landschap

Bericht door Administrator » 15 okt 2014 10:46

Afbeelding Zeeland is rijk aan natuurschoon. Natuurkrachten als water, wind en stroming hebben het landschap gevormd en veranderd en overal in het gebied hun sporen nagelaten. Daarnaast is het de mens geweest die steeds weer op de natuur inspeelde en het landschap verrijkte en veranderde. Om het Zeeuwse landschap in al haar rijke schakeringen te behouden is in 1936 de Stichting Het Zeeuwse Landschap opgericht. De Stichting beschermt inmiddels vele tientallen terreinen met een gezamenlijk oppervlak van zo'n 8.340 hectare, variërend van grote natuurgebieden zoals de Yerseke Moer en het Verdronken Land van Saeftinghe, tot kleine vliedbergterreinen en historische wallencomplexen.

Website

Plaats reactie