Beschermd natuurgebied

Alles wat met de natuur te maken heeft: teken, vogels, konijnen, jachtseizoenen, maar ook informatie over de natuurbeheerders.
-= GensNet =-
Berichten:19
Lid geworden op:29 dec 2013 23:21
Beschermd natuurgebied

Bericht door -= GensNet =- » 15 dec 2014 23:48

Beschermde natuurgebieden
Deze cache bevind zich waarschijnlijk in een beschermd natuurgebied NATURA 2000:
Rottige Meenthe & Brandemeer - NL9803006


Zo'n beetje iedereen bij oc.nl weet dat het uiterst gevoelig ligt met natuurgebieden bij gc.com. Natuurlijk weet ik best dat we niet bij gc.com maar bij oc.nl zijn......

Wat lees ik nu? Er komt geheel ongevraagd bovenstaande melding onder een bladzijde van mij, omdat er "toevallig" een kaart op de bladzijde staat. Er wordt onnodige onrust gezaaid bij oc.nl en als dit zo blijft, overweeg ik desbetreffende schatten te archieveren bij oc.nl, want dan zijn die het me niet meer waard om bij oc.nl te hebben. Er wordt met deze "melding" gesuggereerd dat de schat er illegaal zou liggen. Met in je achterhoofd die hele heisa bij gc.com. Natuurlijk de beheerder hierop aangesproken en die komt met het argument dat het gratis informatie is en dat ik er verder niets achter moet zoeken. Nu gaan de meeste mensen al heel snel door de bocht als dingen "gratis" zijn, maar ik denk wat verder na. Dat zal allemaal wel, maar ik ben niet van zulke fratsen gediend. Als je op de link klikt kom je uit bij een Deense bladzijde waar alleen maar Engels op wordt geschreven. Een Deense bladzijde vertelt mij ongevraagd dingen die ze helemaal niet aan gaan.

Gebruikersavatar
harrieklomp
Berichten:237
Lid geworden op:27 dec 2013 21:00
Locatie:Pelt
Contacteer:

Re: Beschermd natuurgebied

Bericht door harrieklomp » 16 dec 2014 01:35

Om een beetje duidelijkheid te geven aan het onterechte negatieve verhaal van GensNet het volgende:

Sinds vandaag controleert opencaching.nl of een cache in een natuurgebied geplaatst is. Wanneer dit het geval is, wordt dit aangegeven met een melding op de cachepagina onder de "Persoonlijke cache notities".
In deze melding wordt aangegeven om welk natuurgebied het gaat en men kan op de aangegeven natuurgebied klikken en wordt dan door gestuurd naar een pagina waar men zeer veel kan lezen over dit betreffende natuurgebied. Dit omvat voornamelijk de grootte, de vegetatie en het dierlijk leven waardoor dit tot officieel natuurgebied verklaard is en er is ook toevallig een kaartje te zien om het betreffende gebied te tonen. Er is overigens veel meer informatie te vinden.

Als voorbeeld kan er gekeken worden op http://eunis.eea.europa.eu/sites/BE34007A0 (deze link komt van cache http://www.opencaching.nl/viewcache.php?cacheid=6805).

Aangezien deze site alle natuurgebieden van heel Europa vermeld, hebben ze daar het Engels als voertaal gekozen en omdat opencaching BeNeLux internationaal is kunnen we ook de niet Nederlands sprekenden mee laten lezen. Helaas zijn er uitzonderingen die de Engelse taal niet machtig zijn en niet verder (kunnen) lezen en deze site als spam beschouwen waardoor deze extra informatie als onzin, drempelverhogend, illegaal of andere negatieve redenen bestempeld worden en ook de positieve kant hiervan niet willen/kunnen zien.

Dat deze site gemaakt is door mensen uit Denemarken (zij hebben overigens de meeste beschermde natuurgebieden) is natuurlijk totaal geen reden om deze te wantrouwen want het is gewoon een officiële site die heel Europa aangaat (zelfs de hele wereld). Zij hebben de moeite genomen om alle natuurgebieden van heel Europa te verzamelen en de gegevens per natuurgebied openlijk te vermelden voor mensen die wel geïnteresseerd zijn in de natuur die steeds schaarser wordt.

Je kunt dit ook beschouwen als extra attentie voor de mensen dat dit om een natuurgebied gaat en dat men voorzichtig moet zijn in dit gebied om dit natuurgebied te behouden en dat geld natuurlijk voor elk stukje natuur.

Mocht je dit als storend of onzin ervaren, dan zijn er nog andere cache sites waar men zich meer druk maakt om de inkomsten dan om de natuur. Je bent er helemaal vrij in :)
Laatst gewijzigd door harrieklomp op 18 dec 2014 13:48, 1 keer totaal gewijzigd.
Afbeelding Afbeelding

Gebruikersavatar
RHCV
Berichten:214
Lid geworden op:11 jul 2014 10:39
Locatie:België
Contacteer:

Re: Beschermd natuurgebied

Bericht door RHCV » 16 dec 2014 11:29

Ik begrijp de hele heisa van GensNet NIET!!!

Wat nu wordt aangeboden door OC.nl is een leuk extraatje. Ik begrijp niet waarom dit nadelig zou zijn voor jouw cache die je hebt geplaatst??? :?: Tenslotte dient ook op OC.nl toestemming gevraagd te worden wanneer caches in een natuurgebied worden geplaatst (info: viewforum.php?f=34). Wanneer je de toestemming hebt, wat is dan het probleem dat er op de listing een melding komt over het betreffende natuurgebied? :?: Waarom zou die melding suggereren dat je cache er illegaal ligt??? Indien je toestemming hebt van de natuurbeheerder is er toch helemaal geen probleem???
Er wordt ook het volgende vermeld: "Deze cache bevind zich waarschijnlijk in een beschermd natuurgebied". Dat wil dus nog steeds niet zeggen dat dit zo is. De cache kan evengoed net op het randje van het gebied liggen!

Indien je natuurlijk geen toestemming hebt, ben je vooreerst al niet goed bezig!!! Diegenen die denken op OC.nl caches te plaatsen en de weinig regeltjes die er zijn aan hun laars te lappen, en dit omdat het op GC.com te lastig wordt dit te doen, horen hier ook niet thuis! Veel regels zijn er niet, maar diegenen die er zijn moeten worden gerespecteerd! Natuurgebieden en toestemmingen om er caches te plaatsen is een delicaat onderwerp. Zolang er gedaan wordt wat de natuurbeheerders vragen, kunnen er ook geen problemen komen.

Conclusie: ik vind dit persoonlijk een hele mooie service die wordt geboden. Ben je als cache-eigenaar niet zeker of je al dan niet een cache plaatst in een natuurgebied, heb je op deze manier een controle én kan je vervolgens handelen indien nodig. ;)

Dat aan deze service aanstoot wordt genomen, vind ik maar al te gek!!! doh Het is een controlerende functie, maar ook een INFORMERENDE functie over het natuurgebied. Er is hier totaal geen reden om je zorgen te maken, je aangevallen te voelen of wat dan ook.
Afbeelding Afbeelding

-= GensNet =-
Berichten:19
Lid geworden op:29 dec 2013 23:21

Melding beschermd natuurgebied

Bericht door -= GensNet =- » 16 dec 2014 12:22

Alle argumenten ten spijt. Het is iets onaangenaams verstoppen onder iets aangenaams. Gemeentebesturen en ambtenaren zijn daar óók héél goed in. Oc.nl gaat van alle schatten bekijken of die in of rond beschermde natuurgebieden liggen en daar haalt oc.nl cq te beheerder zich een heleboel onnodig werk op de hals. De schatcoördinaten zijn immers bij oc.nl niet bekend. Ik vind het onnodig om zo nog eens extra door iemand te laten bevestigen dat de schatzoektocht door beschermde natuurgebieden gaat. Als ik wil dat zo'n melding op een bladzijde van mij moet komen, bepaal ik dat zelf en niet iemand anders. Nederland heeft alle beschermden natuurgebieden overal prima in kaart gebracht. Gewoon op internet kijken. Dàt hoeft zo'n Deense bladzijde in 't Engels je niet te vertellen.

Beheerder [zij hebben overigens de meeste beschermde natuurgebieden] .......

Nou dàt is héél mooi voor ze dat ze de meeste beschermde natuurgebieden hebben maar ze moeten daar mooi bij de eigen beschermde natuurgebieden in eigen land blijven. Nederlandse natuurorganisaties zijn best in staat om zelf hun beschermde natuurgebieden te promoten. Dáár hebben ze geen Deense internet bladzijde voor nodig. We kijken altijd maar wat graag naar het buitenland waar het gras altijd groener is dan bij ons zelf.
Laatst gewijzigd door -= GensNet =- op 16 dec 2014 12:43, 1 keer totaal gewijzigd.

Gebruikersavatar
RHCV
Berichten:214
Lid geworden op:11 jul 2014 10:39
Locatie:België
Contacteer:

Re: Beschermd natuurgebied

Bericht door RHCV » 16 dec 2014 12:26

Welk onnodig werk?
Afbeelding Afbeelding

-= GensNet =-
Berichten:19
Lid geworden op:29 dec 2013 23:21

Re: Beschermd natuurgebied

Bericht door -= GensNet =- » 16 dec 2014 13:05

> Berichtdoor RHCV » 16 dec 2014 13:26
> Welk onnodig werk?

Dit is een open deur intrappen........

Het is ondoenlijk om van elke schat na te gaan of die door of in de buurt van een beschermd natuurgebied loopt. De schatcoördinaten zijn bij oc.nl namelijk niet bekend. Dàt er "toevallig" een kaartje op desbetreffend bladzijde heeft gestaan is even pech hebben. Ik heb het kaartje inmiddels verwijderd en de schat komt pas weer online als die melding er niet meer is. Blijft die melding staan en komen er meer van zulke ongevraagde meldingen op mijn schat omschrijvingen zie ik mij genoodzaakt om geen schatten meer te maken en te plaatsen bij oc.nl. Dit is geen dreiging maar een constatering want de beheerder weet dat ik een heel onredelijk iemand ben en doe wat ik zeg.

Gebruikersavatar
RHCV
Berichten:214
Lid geworden op:11 jul 2014 10:39
Locatie:België
Contacteer:

Re: Beschermd natuurgebied

Bericht door RHCV » 16 dec 2014 13:36

Nogmaals, er staat in de vermelding geschreven dat de cache "WAARSCHIJNLIJK" in een natuurgebied ligt. Dat is dus geen zekerheid maar een waarschijnlijkheid.

Dit is enkel bedoeld om extra informatie te verschaffen aan collega cachers. Diegenen die het niet aangaat, doen toch gewoonweg niks met die informatie!?

Wat ik nog kan zeggen als medewerker van OC.nl, en dit met alle respect, is dat we niet wakker zullen liggen van het feit dat je dit systeem maar niks vindt. Wij zien er het positieve van in. En dat is dat er gratis en voor niks extra info wordt geboden omtrent natuurgebieden. Natuurliefhebbers hebben hier alvast boodschap aan.

Jammer dat je dit zelf zo niet ziet, maar eerder de boel tracht in diskrediet te brengen. Je zou het eerder moeten toejuichen dat ook OC.nl verder werkt aan innovatie, net als de grote spelers.
Afbeelding Afbeelding

Gebruikersavatar
harrieklomp
Berichten:237
Lid geworden op:27 dec 2013 21:00
Locatie:Pelt
Contacteer:

Re: Beschermd natuurgebied

Bericht door harrieklomp » 16 dec 2014 15:08

Nog maar even een kleine uitleg.
Bovenaan elke cachepagina staat een coördinaat die geheel vrijwillig daar door de maker is geplaatst. Het systeem vergelijkt dit coördinaat met gegevens die voor iedereen beschikbaar zijn en dus ook voor oc.nl.
Wanneer dit coördinaat dan in een natuurgebied ligt dan wordt er een melding gemaakt op de cachepagina.

Voor alle duidelijkheid, het gaat dus niet om eindcoördinaten, tussenpunten, antwoorden op vragen, persoonlijke gegevens of wat dan ook.

Zoals de topic starter al vermelde, "bij de buren is het gras altijd groener". Maak de overweging om op het groene gras van de buren te gaan staan, kijk eens om en zie eens aan..... Het gras van de buren is groener :-k . Met andere woorden het zal nooit goed zijn voor GensNet, hier niet, bij GC niet of welke andere cache site dan ook.
Afbeelding Afbeelding

Gebruikersavatar
hoedje
Berichten:77
Lid geworden op:29 dec 2013 17:21

Re: Beschermd natuurgebied

Bericht door hoedje » 17 dec 2014 08:31

Als we dan dan toch terecht/onterecht aan het mopperen zijn dan zal ik dat ook maar doen. [-X

Bij enkele van mijn caches (waarvan ik weet dat ze in zo'n al dan niet beschermd gebied liggen) \:D/

Wordt die melding niet gedaan , jammer want dat kan ook de aanleiding zijn om juist daar een te gaan zoeken. =D>

Maw. maak je nie zo druk Jan, het zal wel los lopen en ook dat komt/is wel goed :grin:
Afbeelding

Gebruikersavatar
RHCV
Berichten:214
Lid geworden op:11 jul 2014 10:39
Locatie:België
Contacteer:

Re: Beschermd natuurgebied

Bericht door RHCV » 17 dec 2014 09:50

hoedje schreef: Bij enkele van mijn caches (waarvan ik weet dat ze in zo'n al dan niet beschermd gebied liggen) \:D/

Wordt die melding niet gedaan , jammer want dat kan ook de aanleiding zijn om juist daar een te gaan zoeken. =D>
Klopt. Dat is ook bij mij het geval. Dat is een nadeeltje van DIT systeem waar we afhangen van de gegevens van de Deense initiatiefnemers. Niet alle natuurgebieden in België staan (al) op de kaart. Als je het even goed gaat bekijken op volgende kaart (http://natura2000.eea.europa.eu/#), zijn er zelfs heel wat gebieden die niet worden aangeduid.

Kijk, wat er nu wordt aangeboden is een extra service die we zelf nog moeten bekijken, bestuderen en beoordelen. Kan het beter? Het kan altijd beter! Maar met deze service hangen we volledig af van die Deense mensen. Daar kunnen we dus zelf niet veel aan toevoegen. Er kan altijd een beter systeem worden uitgewerkt waarin de correcte data worden gebruikt die kunnen verschaft worden door de natuurbeheerders zelf van België en Nederland. Dat is ook wat IK in eerste instantie in het hoofd had. Maar dat systeem uitwerken verloopt niet zonder slag of stoot. Daar zal heel wat lobbywerk komen in te zitten tussen mij (ons) en de natuurbeheerders, daar moet een vorm van samenwerking uit voortvloeien (zoals er is met GC reviewers) én daar zal heel wat programmeerwerk aan te pas komen. Heel wat werk en tijd zullen hieraan moeten gespendeerd worden. Dat kan en zal uitgewerkt worden, maar daar durf ik voorlopig echt geen tijdspanne op te kleven. Ik heb nog een hoop meer werk dan alleen maar opencaching, geocaching. ;)
Afbeelding Afbeelding

Plaats reactie